Prijava


Pozabljeno geslo?
Registracija

Obvestilo | varstvo vinske trte ZATIRANJE AMERIŠKEGA ŠKRŽATKA

Vinogradnike obveščamo, da so pogoji za zatiranje ameriškega škržatka, prenašalca zlate trsne rumenice, v vinorodni deželi Posavje izpolnjeni. Vinska trta je popolnoma odcvetela in pri spremljanju razvoja ameriškega škržatka beležimo večinski delež ličink v stopnji razvoja L2. Prisotne so tudi ličinke v L1 in L3 stopnji. Optimalen čas za izvedbo prvega tretiranja je v obdobju druge dekade meseca junija, med 10.06. in 20.06.2018.

Zatiranje ameriškega škržatka s fitofarmacevtskimi sredstvi je poleg odstranjevanja okuženih trt ključni ukrep za preprečevanje širjenja zlate trsne rumenice. Zato je pomembno, da znižamo populacijo ameriškega škržatka na najnižjo možno mero. Po Pravilniku o ukrepih za preprečevanje širjenja in zatiranja zlate trsne rumenice (Uradni list RS, št. 48/14 in 49/16) je zatiranje ameriškega škržatka obvezno za vse imetnike trte v vinogradih za pridelavo grozdja ter na brajdah oziroma ohišnicah na razmejenem območju zlate trsne rumenice, to je v žariščih okužbe in njihovih varovalnih pasovih, kot tudi v matičnih vinogradih, matičnjakih in trsnicah na celotnem območju Slovenije.

V vinogradih za pridelavo grozdja, brajdah in ohišnicah je na razmejenem območju (celotno območje Vinorodne dežele Posavje; žarišča okužbe in varovalni pasovi žarišč okužbe) obvezno opraviti najmanj 1 tretiranje. Priporočamo sredstvo ACTARA 25 WG (v odmerku 200 g/ha; uporaba dovoljena le po zaključenem cvetenju vinske trte), ki učinkovito zatira ameriškega škržatka, zato tretiranja običajno ni potrebno ponoviti. Kot karantenski ukrep je možna raba tudi DECIS 2,5 EC (0,5 l/ha), DECIS (0,5 l/ha), GAT DECLINE 2,5 EC (0,5 l/ha; zaloge v uporabi do 25.10.2018) ali pripravkov na podlagi piretrina (FLORA VERDE [1,6 l/ha] in BIOTIP FLORAL [1,6 l/ha]), a je zaradi manjšega učinka posledično treba opraviti dodatna, naknadna tretiranja. Novost: uporaba pripravka Reldan 22 EC v 2018 na razmejenem območju ne zadošča več kot karantenski ukrep.

Če je bilo za prvo tretiranje uporabljeno drugo sredstvo kot ACTARA 25 WG, je potrebno tretiranje ponoviti v 2. napovedanem roku. Delovanje ostalih sredstev je namreč krajše in so manj učinkovita. V tem primeru za drugo tretiranje proti ameriškemu škržatku uporabimo ACTARA 25 WG. Pri tem je smiselno spremljati ulov odraslih ameriških škržatkov z rumenimi lepljivimi ploščami. Drugo tretiranje opravimo, če je na rumene lepljive plošče ulovljenih 4 ali več škržatkov.

V ekološki pridelavi po končanem cvetenju uporabite pripravke na osnovi piretrina: FLORA VERDE (1,6 l/ha) ali BIOTIP FLORAL (1,6 l/ha), 2. tretiranje morate opraviti naknadno, 5 do 7 dni po 1., razen če po prvem tretiranju s spremljanjem ulova z rumenimi lepljivimi ploščami ugotovimo, da ulov odraslih škržatkov ne presega 4 osebke na rumeno lepljivo ploščo na teden.

V matičnih vinogradih, matičnjakih in trsnicah na razmejenem območju:

V matičnih vinogradih uporabite: ACTARA 25 WG (200 g/ha), DECIS 2,5 EC (0,5 l/ha) ali pripravke na podlagi piretrina. Drugo tretiranje boste izvedli okoli 2 do 3 tedne po 1. tretiranju (do 15. julija) s sredstvi: ACTARA 25 WG (200 g/ha), DECIS 2,5 EC (0,5 kg/ha), pripravki na podlagi piretrina. Tretje tretiranje bo sledilo konec julija, prva dekada avgusta, s sredstvi ACTARA 25 WG (200 g/ha), DECIS 2,5 EC (0,5 kg/ha) ali pripravki na podlagi piretrina, če so na rumene lepljive plošče ulovljeni odrasli škržatki.

V matičnjakih uporabite: ACTARA 25 WG (200 g/ha) ali DECIS 2,5 EC (0,5 l/ha). Drugo tretiranje opravite okoli 2 do 3 tedne po prvem tretiranju (do 15. julija) s sredstvom ACTARA 25 WG (200 g/ha) ali DECIS 2,5 EC (0,5 l/ha). Tretje tretiranje sledi (konec julija, prva dekada avgusta), če so na rumene lepljive plošče ulovljeni odrasli škržatki; s sredstvom ACTARA 25 WG (200 g/ha) ali DECIS 2,5 EC (0,5 l/ha).

V trsnicah uporabite: ACTARA 25 WG (200 g/ha), DECIS 2,5 EC (0,5 l/ha) ali DECIS (0,5 l/ha). Drugo tretiranje opravite do 3 tedne po prvem, do 15. julija s sredstvom ACTARA 25 WG (200 g/ha) ali DECIS 2,5 EC (0,5 l/ha) ali DECIS (0,5 l/ha). Nadaljnja tretiranja sledijo 2 do 3 tedne kasneje, če so na rumene lepljive plošče ulovljeni odrasli škržatki; s sredstvom ACTARA 25 WG (200 g/ha) ali DECIS 2,5 EC (0,5 l/ha).

Pred tretiranjem s FFS odstranite morebitno cvetočo podrast ter preprečite zanašanje na sosednje površine. Priporočamo, da nanos FFS opravite v večernem času, ko ni možnosti vpliva na čebele. Pri uporabi fitofarmacevtskih sredstev pozorno preberite navodila in upoštevajte ukrepe za varovanje okolja.

Pripravil: Domen Bajec, Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto (07.06.2018)


Besedilo je objavljeno na spletni strani http://agromet.mko.gov.si/PP/Notices/Details?NoticeID=10759.


Prijavite se na novice

Se želite odjaviti?
Izdelava in trženje: Madison Systems 2011




O portalu
Kontakt
Pogoji uporabe | O piškotkih
Cenik oglaševanja
Vreme

Opozorilo

Ta spletna stran za svoje delovanje uporablja "piškotke".
Kaj so piškotki in katere uporabljamo preberite tukaj.
Ali dovolite shranjevanje piškotkov na vaš računalnik?

Vaša izbira se bo shranila na vaš računalnik.