TRGATEV 2017 - VINORODNI OKOLIŠ DOLENJSKA
4. VZORČENJE 04.09.2017
Podatki četrtega tedna spremljanja dozorevanja grozdja letnika 2017 v tabeli kažejo, da se je trend dozorevanja grozdja upočasnil v primerjavi s prejšnjim tednom kot posledica nekoliko nižjih dnevnih in nočnih temperatur, predvsem pa nekaj deževnih dni. Vsebnosti sladkorja in skupnih kislin se v povprečju nista spremenili glede na prejšnji teden, pH vrednost se je povišala v povprečju za 0,08.
Glede na podatke iz vzorčenih meritev in v odvisnosti od lege, zdravstvenega stanja grozdja ter vremenske napovedi svetujemo, da se za vina normalnih trgatev svetuje trgatev sort, kot sta kraljevina in laški rizling, odvisno od lege in zdravstvenega stanja tudi sorto modra frankinja.
V primeru pridelave vina cviček PTP svetujemo trgatev sorte žametovka. Žametovka, namenjena za predelavo v vino cviček PTP naj ima sladkorno stopnjo nad 68°Oe, kraljevina nad 70°Oe in modra frankinja ter laški rizling nad 80°Oe. Vino cviček PTP ima lahko največ 10,0 % vol. dejanskega alkohola (v povprečju največ 74,5 °Oe sladkorja) in minimalno 6 g/L skupnih kislin.
Ob tem naj opozorimo, da je potrebno spremljati dozorevanje grozdja v svojem vinogradu (sladkorna stopnja, skupne kisline, zdravstveno stanje), saj so rezultati opravljenih meritev merodajni le za vzorčene vinograde in jih ne smemo vzeti na splošno. Le na ta način lahko določimo optimalni rok trgatve glede na želen karakter pridelanega vina. Podatki dozorevanja grozdja v tabeli lahko bistveno odstopajo od podatkov v vinogradih, ki so bili prizadeti od pozebe, kjer je pridelek po trsu nižji. Opozorilo velja predvsem za pridelovalce vin PTP.
Naj omenimo, da s skupnim trganjem kakorkoli prizadetega in zdravega, kakovostnega grozdja se zniža kakovost celotnega pridelka. V ta namen se odstranjuje poškodovano, neobarvano grozdje, uvele, suhe dele grozdja in tudi grozde, ki so poškodovani od bolezni, insektov ali fizioloških motenj. Upoštevajte karenco uporabljenih botriticidov (čas od uporabe botriticida do trgatve) v izogib težavam s fermentacijo.
Pripravil: KGZ Novo mesto, Andrej Bajuk
Prijavite se na noviceSe želite odjaviti? |
O portalu Kontakt Pogoji uporabe | O piškotkih Cenik oglaševanja |
Vreme |