Prijava


Pozabljeno geslo?
Registracija

Predstavitev

  Cviček kolaž predstavitev

Cviček je zvrst vina iz rdečih in belih sort grozdja, ki se v pravilnem razmerju zlivajo v čudovito harmonijo.

Je svetlo rdeče barve, prijetnega kiselkastega okusa, gladko, brez izrazite trpkosti in je vselej suho vino.

Ima nizko vsebnost alkohola (od 8,5 do 10 % vol.), zato je predvsem lahko in pitno vino.

In ravno zaradi svoje pitnosti, svežine in gladkosti, je cviček idealno vino za vsakodnevno zmerno uživanje.

Njegova domovina je le dolenjski vinorodni okoliš. Je posebnost med vini v slovenskem in svetovnem merilu, saj je edinstven in drugje neponovljiv. Je pojem slovenskega nacionalnega vina in spada v slovensko zakladnico.

Na podlagi Pravilnika o vinu z oznako priznanega tradicionalnega poimenovanja – cviček vam povzemamo še nekaj dejstev:

  • Grozdje za vino cviček PTP se prideluje le na absolutnih vinogradniških legah, znotraj vinorodnega okoliša Dolenjska.
  • Vinogradniške lege, na katerih se prideluje grozdje za vino cviček PTP, so tiste lege, ki nimajo severne ekspozicije in ležijo nad 210 metri nadmorske višine.
  • Sorte vinske trte, iz katerih se prideluje vino cviček PTP, so žametovka, modra frankinja, kraljevina, laški rizling, rumeni plavec, zeleni silvanec, bela žlahtnina, štajerska belina ali ranfol in rdeče sorte vinske trte, ki so določene kot dovoljene in priporočnene sorte za vinorodni okoliš Dolenjska.
  • Vino cviček PTP ima značaj rdečega vina, delež rdečih sort mora biti najmanj 65%, delež belih sort pa najmanj 25%. Je suho, mirno vino svetlo rdeče – rubinaste barve, z aromo po jagodičju in blagim taninskim okusom.
  • Sortni sestav vina cviček PTP je naslednji: od 40% do 50% žametovke (izjemoma do 60%); od 10 do 15% kraljevine; od 15 do 20% modre frankinje (izjemoma do 30%); do 10% laškega rizlinga; do 15% ostalih sort, dovoljenih za vinorodni okoliš Dolenjska
  • Sorte vinske trte za vino cviček PTP se lahko mešajo kot grozdje, mošt ali vino. Če se mešajo kot vino, se lahko mešajo najpozneje ob drugem pretoku vina, po končanem alkoholnem vrenju.
  • Mošt za pridelavo vina cviček PTP se sme obogatiti največ za 2% vol alkohola in to le z uporabo saharoze.
  • Vsebnost glavnih snovi vina cviček PTP je naslednja: dejanski alkohol: 8,5 do 10,0%; naravni alkohol: najmanj 8%; titracijske kisline: 6,0 do 9,5 g/l; SO(2) prosti: do 25 mg/l.

Prijavite se na novice

Se želite odjaviti?
Izdelava in trženje: Madison Systems in progZ 2011




O portalu
Kontakt
Pogoji uporabe | O piškotkih
Cenik oglaševanja
Vreme

Opozorilo

Ta spletna stran za svoje delovanje uporablja "piškotke".
Kaj so piškotki in katere uporabljamo preberite tukaj.
Ali dovolite shranjevanje piškotkov na vaš računalnik?

Vaša izbira se bo shranila na vaš računalnik.