Prijava


Pozabljeno geslo?
Registracija

Trsni izbor za cviček

 

Cviček je vino, ki ga pridobimo z mešanjem približno 70 odstotkov vina rdečih ter 30 odstotkov vina belih vinskih sort.

Od rdečih sort mu je osnova žametna črnina (žametovka), pozna sorta v dozorevanju, ki obilno rodi in daje cvičku prijetno pitnost in kislost.

Modra frankinja mu daje polnost okusa in s svojo temno rubinasto rdečo barvo popravlja barvo vinu ter dodaja oporo ekstraktu. Kraljevina je od osnovnih edina bela sorta grozdja in daje vinu mehkobo in popravlja alkoholno stopnjo.

To so tri osnovne sorte grozdja, kot dodatek pa so še druge avtohtone sorte, vendar v manjših odstotkih (laški rizling, rumeni plavec, ...). Cviček iz starih vinogradov je vseboval deset ali več sort žlahtne vinske trte (npr. poleg omenjenih še zeleni silvanec, portugalko, zeleniko, ...).

Žametna črnina

ŽAMETNA ČRNINA (žametovka ali kavčina)

Predstavlja glavno sestavino cvička. Štejemo jo za našo avtohtono sorto, saj 450 let stara trta žametovke na Lentu v Mariboru dokazuje, da je prilagojena na slovenske podnebne razmere. Določa poglavitne vinske značilnosti cvička, saj je v njem zastopana v največji meri (40 do 50 %).

Žametovka je pozna sorta (zori v III. zoritveni dobi), srednje bujne rasti, zahteva boljše vinogradniške lege. Je razmeroma odporna proti zimski pozebi, manj pa proti spomladanski, saj zgodaj brsti. Od začetka brstenja do polne zrelosti grozdja potrebuje okoli 170 dni. Grozd je velik, srednje zbit in tehta povprečno 250 - 400 g.





Modra frankinja

MODRA FRANKINJA

Je bujna sorta z velikimi listi in srednjimi grozdi. Je srednje odporna proti zimski pozebi. Zori pred žametovko in kraljevino (v II. zoritveni dobi). Modra frankinja razmeroma dobro rodi in tudi v severnejših krajih dobro dozori in se lepo obarva. Prištevamo jo med sorte primerne za kakovostna rdeča vina.

Njen delež v cvičku znaša 15 do 20 % ter poskrbi za njegovo primerno obarvanost, harmonijo in polnost, pa tudi za delno zvišanje njegove alkoholne stopnje.

Modra frankinja se tudi vse bolj uveljavlja kot samostojna sorta, saj njeno vino vsebuje največ antioksidativnih zdravilnih snovi med vsemi sortami na svetu.

Poreklo modre frankinje ni znano, gojijo pa jo še v sosednjih državah (Hrvaška, Avstrija , Madžarska…). Grozdi so srednje veliki s povprečno težo 140 – 200 g


Kraljevina

KRALJEVINA

Je med belimi sortami najvažnejša sestavina cvička (15 do 20 %). Kraljevina je mehko kislo vino, ki cvičku znižuje kislinsko ostrost žametne črnine in povečuje njegovo pitnost.

Sodi med zelo rodne sorte, je bujne rasti in zahteva podobne rastne razmere kot žametovka. Spomladi odganja malo kasneje, zori pa nekoliko pred žametovko (v začetku III. zoritvene dobe). Grozdi tehtajo približno od 150 – 350 g.

Prijavite se na novice

Se želite odjaviti?
Izdelava in trženje: Madison Systems 2011




O portalu
Kontakt
Pogoji uporabe | O piškotkih
Cenik oglaševanja
Vreme

Opozorilo

Ta spletna stran za svoje delovanje uporablja "piškotke".
Kaj so piškotki in katere uporabljamo preberite tukaj.
Ali dovolite shranjevanje piškotkov na vaš računalnik?

Vaša izbira se bo shranila na vaš računalnik.